Новини
Публикувано: Вторник, 19 Юни 2018 - 10:49
От 1 септември горивата за транспорта ще трябва да съдържат поне 6% биодизел
Задължително ще се използва и биогориво от ново поколение
 
От 1 септември 2018 г. горивата от нефтен произход в транспорта трябва да съдържат минимум 6% биодизел, от които 1% биогориво от ново поколение. Това е записано в гласуван днес от кабинета проект за изменение на Закона за енергията от възобновяеми източници. 
 
Промените включват използването на биогорива от ново поколение в транспортния сектор и целта им е да съдействат за изпълнение на националната цел за потребление на биогорива от ново поколение (биогорива, произведени от отпадъци и остатъци – слама, водорасли, гроздови джибри, животински тор, утайка отпадъци и др.), съобщи пресцентърът на Министерския съвет (МС).
 
"В изпълнение на изискванията на Директива 2015/1513/Е0 България е определила и представила в Европейската комисия национална цел за потребление на биогорива от ново поколение в размер на 0,05 процентни пункта енергийно съдържание от задължителния дял на енергия от възобновяеми източници във всички видове транспорт. Целта трябва да бъде постигната до 2020 г.", пише в съобщението. 
 
С друго свое решение МС одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Основната цел е да се намалят емисиите на газообразни замърсители и емисиите на прахови частици.
 
С друго свое решение МС одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника. Основната цел е да се намалят емисиите на газообразни замърсители и емисиите на прахови частици от двигателите на селскостопанските машини.
Публикувано: Четвъртък, 18 Януари 2018 - 10:20
Износът на стоки от България отбелязва ръст
България се нарежда в първата петица на страните от ЕС.
 
Утвърждаването на многостранната търговска система и укрепването на доверието в Световната търговска организация (СТО), също са поставени на водещо място в нашия дневен ред.
 
Българското председателство ще продължи да преследва резултати по текущите двустранни търговски преговори, особено по отношение на преговорите с Япония, на основата на постигнатото по време на Естонското председателство, както и по отношение преговорите с Меркосур и Мексико, при които ще бъдат положени усилия за провеждане на ползотворни дискусии в Съвета на ЕС с цел приключване на преговорите.
 
Цел ще е и приемане на преговорните насоки и стартирането на преговорите с Австралия, Нова Зеландия и Чили.
 
Предизвикателства  пред глобалната икономика е дигитализацията, преместването на компании и бизнес от Запад на Изток , както и военните конфликти.
Източник: www.transportna-borsa.com
Публикувано: Вторник, 9 Януари 2018 - 15:17
Китай пусна първата в света магистрала със соларни панели
В провинция Шандонг в Източен Китай бе открита първата в света фотоволтаична магистрала.

Пътят е изграден от слънчеви панели, върху които върху тях има тънък слой бетон, който защитава повърхността, съобщава Евронюз.

Иновационните панели зареждат с енергия преминаващите електрическите превозни средства и също така незабавно разтопяват снега.

Новият участък е кратък – само два километра, и няма да може да поддържа камиони, които са твърде тежки.

Qilu Transportation Development Group, изпълнител на проекта, твърди, че пътят може да генерира 1 милион киловатчаса електроенергия – достатъчна, за да покрие нуждите на около 800 домакинства.

Засега мощта, получена от този проект, ще електрифицира осветлението на магистралата, билбордовете, камерите за наблюдение и кабинките за пътни такси. Останалата мощност ще бъде предоставена на местната мрежа на град Джинан, съобщава още Синхуа.
Източник: http://www.economic.bg
Публикувано: Петък, 27 Октомври 2017 - 12:59
Тол системата ще обхване около две трети от пътищата в страната
Предстои да бъде извършен анализ на експертно и политическо ниво кои пътища да попаднат в обхвата на тол-системата. Вероятно те ще са не повече от 2/3 от републиканската пътна мрежа, като приходите от въвеждането на системата ще бъдат използвани единствено за подобряване безопасността на пътищата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНТ. Нанков напомни, че щетите от забавянето на въвеждането на тол системата заради обжалвания са над 1,5 млн. лв. дневно. „Всеки ден ни е важен. Затова и ще поискаме предварителното изпълнение на процедурата“, заяви министърът. И посочи, че ще бъде заведено дело за пропуснати ползи срещу жалбоподателите, които, по негови думи, злоупотребяват с право, за да саботират изграждането на системата. Приходите от тол системата ще се разходват за поддръжка на пътната инфраструктура и за строежа на нови скоростни отсечки от републиканската пътна мрежа. Експертен дебат ще се състои по въпроса дали е справедливо част от приходите, генерирани от експлоатация на републиканската мрежа, да бъдат използвани и за поддръжка на общински пътища. Нанков заяви, че се очаква до 2019 г. да бъде стартиран строежът на последния и най-тежък участък от автомагистрала „Струма“ – отсечката през Кресненското дефиле. На 19 октомври бе възобновена обществената поръчка за изграждането на тунел „Железница“, а по останалите два участъка – от Благоевград до Крупник и от Кресна до Сандански работата се извършва по график, допълни Нанков. След извършена проверка и съставен доклад за състоянието на тунелите в страната, 16 тунелни тръби се нуждаят от ремонти, обясни министърът. По всички европейски норми са ремонтирани вече десните тръби, в посока Варна, на тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“. На 20 ноември ще бъде отворена за движение и тръбата в посока София на тунел „Витиня“. Поетапно ще бъдат ремонтирани всички останали тунелни съоръжения. След като бе създадена организация, стартират ремонтни дейности по 100-метров участък от Аспаруховия мост. Няма да бъдат създавани затруднения за трафика през зимните месеци. „Планираме за 25 дни за приключим ремонтирането на тези 100 м, като напролет ще продължим, за да бъде мостът завършен“, посочи министър Нанков. На 1 ноември въвеждаме режим на зимно поддържане на републиканските пътища. Създали сме необходимата организация и имаме готовността за почистване на пътищата през зимата. Ресурсът за снегопочистване е осигурен, а ако зимата бъде по-лека и се спестят средства, спестяванията ще бъдат за сметка на повече ремонтирани пътища през 2018 г., коментира още регионалният министър.
Публикувано: Петък, 15 Септември 2017 - 10:49
Стартирани са обществените поръчки за модернизацията пътя Калотина и Сливница
Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира две открити процедури за избор на изпълнители на модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина“ и Сливница. Индикативната им стойност е 258,6 млн. лв. Едната тръжна процедура е за „Модернизация на път І-8 Калотина – Софийски околовръстен път от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка“. Това е участъкът след ГКПП „Калотина“ до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км. Индикативната стойност на проекта е 141 667 715 лв. без ДДС. Част от средствата са осигурени от Механизма „Свързана Европа“.

Предвидено е уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи за постигане на проектна скорост от 100 км/ч. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман.

Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина“ и „Драгоман“. Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни. Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 13 ноември т. г.
Другата обществена поръчка е за „Изготвяне на технически проект и строителство на проект: Модернизация на път І-8 Калотина – п. в. „Храбърско“ от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки“. Това е участъкът между Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет. Ще бъде направено уширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни.
Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 16 ноември т. г. Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.
 
Участъкът ГКПП „Калотина“ – София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски“. Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.