Новини
Публикувано: Неделя, 4 Юни 2017 - 15:42
К.д.п. Христо Папукчиев: България трябва да използва председателството на ЕС, за да направи българския флаг атрактивен за морския бизнес
Христо Папукчиев е капитан далечно плаване с близо 25 годишен стаж в български и чужди компании. Бил е член на специализираното звено за разследване на произшествия във водния транспорт. В момента работи за една от най-големите италиански корабни компании,

– Г-н Папукчиев, какви трябва основните приоритети и цели на правителството в предстоящите месеци, оставащи до Българското председателство на ЕС?

През оставащите месеци до Българското председателсвуване на ЕС  основните приоритети  и цели на  правителството за морската индустрия  са истинско предизвикателство.

На първо място е необходимо повишаване качеството на оперативно – техническата легитимност на българския флаг, съгласно изискванията на Европейската Агенция за Морска Безопасност и Международната Морска  Органиция.

За устойчив растеж и създаване на принадена стойност, която да намира ротация и трансформация в най-важните отрасли, от съществено значение е развитието и разширяването на приложните територии на морския транспорт .
Страната ни се нуждае от ефективно работеща модерна морска администрация. За постигане на тази цел от особено значение са научните изследвания, разваойната дейност, иновациите и образованието.

Трябва да се положат усилия за хармонизиране и приложимо съответствие с международните регулаторни рамки. Не бива да се забравя и защитата на околната среда, посредством екологично съобразен  растеж на българската морска индустрия.

- Ясно е, че предестои много работа. Как ще бъдат постигнати тези цели?

Необходимо е приоритизиране на развитието на морския транспорт,  с цел легитимиране на България катоморска сила от регионален и световен мащаб.
Създаването на привлекателни условия за корабособствениците ще увеличи броя на регистрираните под флага на България  кораби.

От особено важно значение е да се  стимулира трудовата заетотост в морската индустрия за българските граждани, без да се ограничава на пазара на труда за чуждестранни професионалисти в съответната морска професия.
Ефективна хармонизация с локалните и международни екологични стандарти може да бъде постигната  чрез използването на щадящи околната среда технологии и алтернативно гориво за плавателни съдове.

Стимулирането  на научните изследвания, иновациите и развитието в морската индустия ще засилят стойността на създавания от нея продукт, в условия на конкурентоспособност на морската промишленост.

Изключително важно е да се дефинира  глобалната регулаторна рамка и да се улесни достъпа до отворени пазари, в съответствие с високите изисквания за морската безопасност,  сигурност, околна среда и социалните стандарти. Голямата цел е разширяване на присъствието на Българския флаг  в световния океан и крайбрежното плаване.

- Бихте ли очертали ролята на Морска администрация в постигането на тези важни приоритети?

Очаквам отговорните институции да  да се ангажират приоритено с оптимизиране  работата на българската морска администрация.  Тя е  мост между държавата, бизнеса и обществото.

Необходимо е морска администрация да се  превърне  в генератор на прогреса и възстановяване на  позициите  на българския флаг, като водещ фактор  от регионален и световен мащаб. Трябва да продължат усилията за  създаване на условия за ускоряване на процесите от административно-оперативен характер, както и за установяване на  модерна българска морска администрация.

Очаквам да  се ангажира професионалният и интелектуален потенциал на морския бранш, който да предложи  добри и работещи  решения за морската индустрия.

Важно е правителството и комисията по транспорт в народното събрание да работят за установяване на олекотен  регистрационен и данъчен режим за български и чуждестранни корабособственици  и кораби под български флаг, с цел да се поддържа и да се стимулира  развитието на българската морската индустрия.

 - Какви са международните регулаторни рамки и как българската морска индустрия зависи от външните пазари?

Българската  морската индустрия, независимо от ограниченото си международно присъствие, е глобална по характер  и поради  това е  зависима от динамиката на международените пазари.

Очаквам отговорните евро депутати, заети по темата  да работят активно и целеустремено , за да се гарантира, че морската индустрията се развива в конкурентна регулаторна рамка с неограничен достъп до международните и регионални  пазари, както за едрите корпоративни субекти, така  и за малките  и средни компании,  хармонизирани с инициативите на „План Юнкер„ на ЕС.
Публикувано: Неделя, 4 Юни 2017 - 14:58
Ивайло Московски: До края на лятото възобновяваме концесията на Летище София
До края на лятото ще сме готови да възобновим процедурата за концесията на Летище София. Не искам повече политически да се спекулира с един нормален икономически инструмент, който гарантира инвестиции и устойчиво развитие на транспортната инфраструктура. Това каза в предаването „Лице в лице” министърът на транспорта Ивайло Московски.

Той допълни, че по темата за концесията е излязла доста манипулативна информация.

В концесията никой на никого нищо не подарява и не дарява. Собствеността не се променя, тя си остава държавна за целия период, каза министърът.

Включително направените инвестиции остават държавна собственост и след периода на концесията остават за държавата.

Вярвам на екипа, който година и половина готви тази концесия, допълни министърът.

Упрекът идваше основно от колегите от ляво, желанието да бъде прекратена концесията. В предишните техни мандати има 14 концесии на транспортна инфраструктура, коментира Ивайло Московски, като добави, че счита това за правилен икономически инструмент, с който се гарантират инвестиции в транспорта.

Той обясни, че сравнението с летището в Белград е абсолютно некоректно.

„25-те кандидата на Белград се отчитат на първото ниво, където ние сме имали 40 кандидата – това е първоначалното закупуване на документи. Процедурата за Летище София е специфична, защото предвижда голямо авансово плащане –  такова изискване за летище Белград няма.

Първоначалната вноска за летището е обвързана с размера на нотифицираната държавна помощ която ще дойде от Брюксел – тази помощ ще бъде около 230 млн. и преследваме тази концепция. Другият вариант е да ги искаме от бюджета тези пари“.

Поискали сме оферти от Световна банка и от Европейска инвестиционна банка. Този подход е сравнително скъп, това са услуги на институции, които не са евтини, обясни министърът.

„За тях ще платим около 2 млн., за да гарантираме, че, актуализирайки анализите, изготвяйки концепцията за самата процедура, ще бъде максимално гарантирана прозрачността“

Проблемите по границите

Проблемите по границите бяха идентифицирани още миналата година и те регулярно се случваха и на останалите ГКПП – Русе, Видин, „Капитан Адреево”, „Кулата”.

Проблемите са няколко – от една страна там, където сме първа страна, на „Капитан Андреево„ , се прави анализ на риска и често се стига до 100-процентов контрол, което води и до създаване на колони, заяви Ивайло Московски.

Той допълни, че другите проблеми са организационни и се надява в следващите месеци митниците и гранична полиция да ги решат.

Става дума за недостиг на служители и липса на определен вид устройства и съоръжения, които помагат за тези проверки.

Конкретно за „Кулата” през трета колона ще се пускат празните превозни средства, които много по-бързо ще преминават на кантарите, трети допълнителен кантар също ще се сложи, каза министърът.

„И на гръцка страна пропускливостта не е толкова голяма и там също става задръстване. Буферната зона между двете граници ще бъде използвана като тип паркомясто за допълнителни проверки и да има отделен поток за леките автомобили и микробуси“.

Анализът на риска ще покаже може ли да се мине към някакъв вид селективно пропускане на границите, каза Московски и изрази надежда в първите седмици да се реши проблемът с недостига на хора чрез командироване на служители от другите пунктове.

Министър Московски съобщи още, че се готви изцяло нов Закон за движение по пътищата.

Законът за движение по пътищата е най-често променяният закон, допълни той.

По думите му трябва да се раздели на три отделни закона:

Един, който да гарантира безопасността и правилата като цяло, инфраструктурата, знаци и маркировките за движение по пътищата.

Втори закон, който да акцентира върху обучение и квалификация на хората, които управляват превозни средства и трети, който да се фокусира върху техническите характеристики, категоризацията и качеството на превозните средства.

Относно мерките за изпитите за шофьорски книжки със създаването на т.нар. бели стаи – шумоизолирани и звукоизолирани помещения, Московски каза, че системата работи от един месец и вече дава резултат.

До момента има около 16 000 или 17 000 преминали кандидати и няма нито един сигнал за нередности.

По въпроса за тол системата министърът обясни, че тя ще гарантира по-висок приход в АПИ, което ще им даде възможност да инвестират повече и в рехабилитация в пътната инфраструктура.

„Жизненоважно е, защото липсата на такава система за разходо-ориентирани такси създава дисбаланс в останалите видове транспорт – железници, летища, пристанища, интермодални терминали. Таксите, които събират са именно такива – разходо-ориентирани”.
Публикувано: Неделя, 4 Юни 2017 - 09:56
МВР: Махаме табелите на КАТ по пътя
Смятаме, че трябва да бъдат махнати обозначителните табели, които показват къде на пътя има камери за наблюдение. Радваме се и на подкрепата на правителството за това”. Това заяви за ”Здравей, България” Мария Ботева, инспектор в ”Пътна полиция”.

Тя уточни, че за да започне тази промяна, трябва първо да бъдат направени законодателни промени. Обмисля се също да се раздели закона на три – да се oтдели частта за обучението на водачите и регистрирането на моторни превозни средства от същинската част, която касае поведението на шофьорите на пътя.

Трябва също така да се актуализира наредбата за реда, по който се установява дали шофьорът е употребил алкохол и наркотици.
Публикувано: Сряда, 31 Май 2017 - 17:00
Обсъждат разширяването на функционалния блок на въздушно пространство между България и Румъния
Възможностите за разширяване на изградения функционален блок на въздушно пространство между България и Румъния (DANUBE FAB) в посока към съседните държави ще бъдат обсъдени на двудневен форум в София. Международният авиационен форум за сътрудничество в Югоизточна Европа беше открит от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Събитието се организира от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ и ДП „Ръководство въздушно движение“. Проявата се организира в продължение на проведената през месец юни тази година в к.к. „Албена“ международна среща за задълбочаване на регионалното сътрудничество в областта на гражданското въздухоплаване.

Във форума участват генерални директори на въздухоплавателните администрации и на доставчици на аеронавигациононо обслужване на 9 държави от Балканския регион, директорът на Регионалния офис на ИКАО за Европа и северната част на Атлантическия океан и представители на ЕВРОКОНТРОЛ.